Millaiset lelut sopivat lapsen eri kehitysvaiheisiin?

Lego paloasema 2020

Vastasyntyneet (0–6 kk): 

Vauvat tykkäävät katsoa ympäröivää elämää ja ihmisiä – yleensä mieluiten kasvoja ja kirkkaita värejä. Vauvoja voi kiehtoa se, mitä heidän kätensä ja jalkansa voivat tehdä esimerkiksi nostamalla päätään äänten suuntaan ja laittamalla asioita suuhunsa. Hyvä ensilelu tukee vauvan sensomotorista kehitystä. Perheen pienimmät ihastuvat yksinkertaisiin leluihin, kuten helistimiin ja halattaviin pehmoeläimiin. 

Vauvaikäiset (7–12 kk): 

Varttuneemmat vauvat ovat meneviä liikkujia, jotka siirtyvät kaatumisesta ja istumisesta itsensä vetämiseen, ryömimiseen ja seisomiseen. Hän ymmärtää jo yleiset sanat sekä tunnistaa nimensä ja ruumiinosat. Vauva osaa jo löytää piilotettuja esineitä sekä laittaa asioita laatikoihin (ja ottaa ne sieltä ulos). Sopivia leluja ovat muun muassa pehmonallet ja nuket, vesilelut, pinottavat lelut, pallot, luukkukirjat ja kolmiulotteiset kuvakirjat sekä palikat ja pehmokuutiot.

Varttuneemmat vauvat (1-vuotiaat): 

Ensimmäisen ikävuoden jälkeen lapsi on liikkeellä! Tyypillisesti he jo kävelevät tasaisesti ja jopa kiipeävät portaita. He nauttivat tarinoista, sanovat ensimmäisiä sanojaan ja voivat leikkiä toisten lasten vieressä. Hyviä leluja 1-vuotiaille ovat erityisesti luovat lelut, kuten kirjat, jotka sisältävät yksinkertaisia kuvituksia tai valokuvia oikeista esineistä. Leikkipianot ja muut vastaavat soittimet, palapelit sekä piirtämistä hyödyntävät lelut ovat myös oivallisia leluja pikkulapsille.

Taaperot (2-vuotiaat): 

Taaperot käyttävät hyvin käsiään ja haluavat puuhailla pienillä esineillä. Innovatiiviset ja hauskat lelut innostavat lasta ja kehittävät muun muassa ratkaisukykyä. Monen taaperon suosikkileluja ovat rakennuspalikat ja tornit sekä erilaiset toimintalelut, kuten sähköautot.

Leikki-ikäiset (3–5-vuotiaat):

Monet leikki-ikäiset lapset rakastavat askartelua, sillä sen kautta oma kädenjälki on konkreettisesti nähtävissä. Tyypillisesti tässä iässä lapset myös puhuvat paljon ja kysyvät runsaasti kysymyksiä. Leikki-ikäiselle tärkeää on yhdessä tekeminen sekä sosiaalisuuden ja sääntöjen oppiminen. Hyviä leluja leikki-ikäisille ovat muisti- ja palapelit sekä muut yksinkertaiset pelit, vesileikkilelut, kuvakirjat, askartelutarvikkeet ja rakennussarjat. 

Vuoden 2019 markkinoiden parhaat lelut:

TerraSect RC (Markkinointi Suomela Oy): 

Suomen Leluyhdistys Ry:n Vuoden Ajoneuvoleluksi tituleerattu lelu pyörii, kierii, flippaa ja jatkaa matkaa. Se kierii pallona portaita alas ja flippaa itsensä takaisin ajoneuvoksi. Lelu on helposti ohjattava. Lelutestissä herätti lasten mielenkiinnon.

Taikapiano Baby Einstein (Tevella Oy): 

Taikapiano on kestävä, laadukas ja tykätty lelu, joka oli myös Suomen Leluyhdistyksen testissä Vuoden Ensilelu 2019. Ensipianon pehmeä ääni jäljittelee oikean pianon sointia. Värikoodit tekevät ensisävelmien soittamisesta miellyttävää ja helppoa.

Spirit Deluxe Walking Spirit w/Lucky (Maki A/S): Kävelevä hevonen suositusta Spirit-sarjasta. Mukana nukke, joka voi ratsastaa hevosen selässä. Hevosessa on myös äänitoiminto. Harjaa ja häntää voi harjata mukaan tulevalla harjalla. Paketti on voittanut Vuoden Hahmoleikkilelun 2019 Suomen Leluyhdistyksen testissä.

Opettavainen musiikkitoukka (BRIO Toy Oy): 

Tämä lelu on myös Vuoden Innovaatiolelu 2019 (Suomen Leluyhdistys Ry).  Teknologiaa ja leikkisää muotoilua yhdistävässä lelussa on keksimisen ja oivaltamisen riemua. Lelu kehittää ja stimuloi lapsen aisteja sekä auttaa häntä kehittämään syy-seuraussuhteita.

LEGO City 60215 Paloasema (Suomen LEGO Oy Ab): 

Paloaseman rakentelu päästää lapsen mielikuvituksen valloilleen. Millaista elämä on kiireisellä paloasemalla? Soveltuu yli 5-vuotiaille. Valittu Vuoden Rakenteluleluksi 2019.