Näin valitset oikeat lastenrattaat:

Lasten rattaat

Lastenrattaita on markkinoilla tyypillisesti kuutta eri mallia:

  1. Yhdistelmävaunut
  2. Sateenvarjovaunut
  3. Kolmipyöräiset rattaat ja vaunut hölkkäilyyn
  4. Tuplarattaat
  5. Turvaistuimella varustettu vaunu
  6. Matkavaunut

Ota nämä asiat huomioon lastenrattaita valitessasi:

Eri-ikäisten lasten tarpeet: Vauvalle turvallisin ja paras vaihtoehto on suojaisa ja tasapohjainen makuukaukalo, kun taas leikki-ikäinen tarvitsee tilavat rattaat, joissa on säädettävä selkänoja ja jalkaosa.

Rattailla liikkuminen: Rattaiden tulee olla helposti kasattavat ja kooltaan auton tavaratilaan sopiva. Julkisilla kulkuvälineillä liikkuvan perheen on hyvä hankkia rattaat, jotka on helppo nostaa liikennevälineisiin ja sieltä pois. Jos liikutte paljon ulkona, kannattaa harkita rattaita, jotka taipuvat eri maastoihin ja ovat helposti ohjattavia. Kaksi- ja kolmipyöräiset rattaat tai monipuoliset matkarattaat ovat usein varma valinta. Monipuolisesti eri asentoihin ja korkeudelle säädettävä työntöaisa tekee ulkoilusta mukavaa aikuisille. Helposti kasattavat ja kevyet sateenvarjorattaat ovat kätevät lapsen kasvaessa sekä matkoilla.

Tila ja säilytys: Millaisessa tilassa säilytät rattaitasi? Onko autossasi riittävästi tavaratilaa rattaille? Yhdistelmävaunut pakkautuvat tarvittaessa pieneenkin tilaan.

Rattaiden pyörät: Kolmipyöräinen malli on sopivan ketterä malli lenkkeilyyn, kun taas perinteinen nelipyöräinen malli taipuu moneen. Pyöriä on ilmakumi-, ilmakenno-, täyskumi- ja muovipyörämallia. Kokeilemalla löydät juuri sinun ja lapsesi tarpeisiin sopivan mallin.

Kätevyys: Jotkut ratasmallit kasautuvat vain yhden napin painalluksella, joka säästää aikaa ja hermoja päivittäisessä käytössä. Heittoaisallisessa mallissa työntöaisan voi asettaa kumpaan päähän vaunuja tahansa.

Lisävarusteet: Rattaita vertailemalla huomaat, millaisia vakio- ja lisävarusteita mihinkin malliin kuuluu. Kantokoppa tai –kassi voi esimerkiksi olla tietyissä malleissa lisävaruste ja joissakin vakiovaruste. Ostoksilla on hyvä ottaa selvää, mitkä varusteet kuuluvat rattaisiin ja mitkä täytyy hankkia erikseen.

Koeaja rattaat ennen ostopäätöstä: Rattaat on hyvä koeajaa ennen ostamista. Vain kokeilemalla saat oikeanlaisen tuntuman rattaiden mallista, painosta, ominaisuuksista, mukavuudesta ja muista ominaisuuksista.

Lapsen ikä vaikuttaa oleellisesti ratasmallin valintaan: Vastasyntynyt vauva tarvitsee tuulelta suojaavan kovan kopan rattaisiin sekä tilaa nukkua suoralla alustalla. Talvella erillinen makuukoppa on suojaisa, sillä sinne mahtuu erillinen peitto tai makuupussi. Yhdistelmävaunuissa positiivista on ehdottomasti sen mukautuvat ominaisuudet, sillä vaunu kasvaa lapsen mukana. Kaksosille hyvä ratasmalli on tuplavaunut, kolmosille triplavaunut. Ratasostoksilla on hyvä miettiä, taipuuko valittu malli myös tarvittaessa vaunuiksi pienille sisaruksille.

Turvallisuus: Hanki rattaat, jotka ovat lapsen ikään ja kokoon sopivat. Kiinnitä lapsi aina rattaisiin tai kaukaloon valjailla tai viisipistevyöllä, myös lyhyille matkoille. Myös varttuneempi vauva tarvitsee valjaat. Lukitse aina pyörät, kun irrotat otteesi työntöaisasta tai nostat lasta pois rattaista. Älä koskaan ripusta painavia kasseja työntöaisaan, sillä vaunu voi keikahtaa. Muista tarkistaa säännöllisesti rattaiden tai vaunujen kunto. Muista pimeällä varmistaa, että rattaissa on riittävästi heijastimia.