Vauvan tutin käytön opas

tutin käyttämisen opas vauvalle

Älä käytä tuttia hätäapuna. 

Joskus pelkästään paikan vaihtaminen tai keinuva asento voi rauhoittaa itkevää vauvaa. Anna tutti mieluummin joko ruokinnan jälkeen tai niiden välissä. 

Valitse tutiksi silikoninen ja yksiosainen, astianpesukonetta kestävä malli. 

Kahdesta kappaleesta valmistetut tutit aiheuttavat tukehtumisvaaran ja rikkoutuvat herkemmin. Kun olet valinnut hyvän tuttimallin, pidä muutama identtinen kopio tutista käsillä.

Anna vauvasi määrittää tahti. 

Jos pienokainen ei ole kiinnostunut tutista, älä pakota vauvaa ottamaan sitä suuhunsa. Jos tutti putoaa vauvan nukkuessa, älä myöskään aseta sitä takaisin.

Pidä tutti puhtaana. 

Muista pestä tutti huolellisesti aina ennen käyttöä. Ennen kuin vauva on puolivuotias ja hänen immuunijärjestelmänsä kehittyy, keitä tutteja mahdollisimman usein tai käytä niitä astianpesukoneessa. Kuuden kuukauden jälkeen pese tutit vain saippualla ja vedellä. Vastusta kiusausta ”huuhdella” tutti omassa suussasi, sillä näin levität vain omia bakteerejasi vauvaasi.

Älä sokerikuorruta tuttia. 

Älä laita makeita aineita tutille. Sokeri ei sovi vauvalle ja voi vaan pahentaa tuttiriippuvuutta vauvan kasvaessa.

Pidä tutti turvassa. 

Vaihda tutit säännöllisesti ja käytä vauvan iälle sopivaa kokoa. Varo erityisesti löystyneitä osia tai merkkejä tutin kulumisesta. Ole varovainen myös tutinpidikkeiden kanssa. Älä koskaan kiinnitä tuttia naruun tai hihnaan, jotka pituudeltaan ylettävät vauvan kaulan ympärille.

Mitä hyötyä tutista on?

Joillekin vauvoille tutit ovat ennen kaikkea avain tyytyväiseen oloon ruokintojen välillä. Listasimme alle tutin tuomia etuja.

  • Tutti voi rauhoittaa levotonta vauvaa. Jotkut vauvat ovat onnellisimmillaan kun saavat imeä jotain.
  • Tutti voi viedä vauvan huomion muualle. Tutti voi olla hyödyllinen esimerkiksi neuvolakäynneillä tai toimenpiteiden (kuten verikokeiden) aikana tai sen jälkeen.
  • Tutti voi auttaa vauvaasi nukahtamaan. Jos vauvallasi on vaikeuksia nukahtaa, tutista voi olla apua. Tutin käytöllä ei ole havaittu olevan vaikutusta vauvan unen pituuteen tai öisiin heräämisiin.

Tutti voi lievittää epämukavaa oloa lentojen aikana. 

Vauvat eivät voi tarkoituksella niellä tai haukotella lievittääkseen ilmanpaineen muutoksesta johtuvaa viheliästä korvakipua. Tutin imeminen voi auttaa.

Tutti saattaa auttaa vähentämään äkillisen vastasyntyneen kuoleman oireyhtymän (SIDS) riskiä. 

Tutin imeminen päiväuniaikaan tai yöunille mentäessä voi vähentää SIDS:n riskiä.

Tutit ovat kertakäyttöisiä. 

Kun on aika lopettaa tuttien käyttö, heitä ne pois. Jos lapsesi mieluummin imee peukaloaan tai sormiaan, voi tavasta irrottautuminen olla hankalampaa. 

Onko tutin käytöstä haittaa?

Tutin käyttöön liittyy myös sudenkuoppia. Listasimme seuraavat tutteihin liittyvät haittapuolet:

Vauva voi tulla riippuvaiseksi tutista. 

Jos vauva käyttää tuttia nukahtamiseen, keskiyöllä saattaa vastassa olla vauvan itkukohtaus, kun tutti putoaa vauvan suusta.

Pitkä tutin käyttö voi johtaa hammasongelmiin. 

Normaali tutin käyttö muutaman ensimmäisen elinvuoden aikana ei aiheuta pitkäaikaisia hammasongelmia. Pitkä tutin käyttö saattaa kuitenkin aiheuttaa lapsen hampaiden väärän kohdistumisen tai puhkeamisen viivästymisen.

Tutin käytön riskit alkavat olla suuremmat vauvan vanhetessa. Vaikka suurin osa lapsista lopettaa tutin käytön itsenäisesti 2–4-vuotiaina, toiset tarvitsevat apua tutista vieroittumiseen. Muista kiittää lastasi, kun hän päättää olla käyttämättä tuttia. Jos lapsellasi on vaikeuksia irrottautua tutista, harkitse puhumista lapsen lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.